Assalamualaikum
para pencinta kesihatan.
Anda pernah
mendengar desas desus tentang “tidak sihatnya” kacang soya ini? Ada yang
mengatakan bahawa ia akan menggangu hormone, mengandungi toksin dan sebagainya.
Melalui pembacaan Ummi, kacang soya ini sebenarnya mengandungi banyak khasiat. Tengok
saja sesiapa yang suka makan tempe, betapa cantik kulit wajahnya kan? Hehe,
gurau saja!!
Sebenarnya,
kualiti produk soya ini terletak pada cara ia diproses. Cara proses yang tidak
betul akan menyebabkan banyak khasiat kacang soya disingkirkan secara tidak
sengaja dan beberapa elemen tidak bagus seperti toksin akan terhasil. Untuk mengekalkan
dan meningkatkan tahap kualiti kacang soya yang paling tinggi, kacang soya
harus dijaga sejak dari proses penanaman sehinggalah menjadi produk digunapakai
oleh pembeli.
Begitulah di
dalam Shaklee, ESP atau Energizing Soy Protein merupakan produk berasaskan
protein soya yang sangat diminati pengguna dan adalah antara hot-selling
produk. Ini kerana kualiti protein soya mencapai kualiti optimum kerana dari
proses penanaman sehingga proses pembuatan produk, ia dikawal rapi. Oleh itu,
pengguna dapat menikmati khasiat protein soya ini secara maksima.
Mari kita
selidiki apa istimewanya ESP ini berbanding produk kacang soya lainnya.
7 kriteria
terbaik yang ada dalam ESP Shaklee
Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik
Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organic? Kajian melaporkan
bahawa penananam kacang soya secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan
nutrisi makanan berkurangan.. Tambahan pula, sudah terbukti ada hubungkait antara
kanser dan nitrates (pertumbuhan tidak organik). Oleh itu, amatlah penting agar pesticides, fungicides,
and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya ni.
Kacang soya itu mestilah non-GMO ( bukan dihasilkan secara genetic)
Kenapa soy protein mestilah non genetic
engineered? Secara umumnya, kacang soya yang dari jenis genetik ini adalah mudah
dan murah untuk dihasilkan (analogi vitamin sintetik vs vitamin natural)…dan
kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos. Pendek kata,
syarikat-syarikat ini semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara
genetic. Dr. Louis J. Pribyl, seorang saintis dari Brazil menekankan bahawa berdasarkan kajian, toksin
akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.
Soy Protein mengandungi 9 asid amino diperlukan oleh tubuh
Ini merupakan ciri yang
amat penting kerana badan memerlukan kesemua 9 rangkaian asid amino untuk
menghasilkan blok binaan asas dalam tubuh termasuklah sel-sel tubuh, hormon,
jus penghadaman,antibodi, enzim dan lain-lain. Jika salah satu daripada sembilan
asid amino ini hilang, maka system imunisasi tubuh akan dikurangkan sebanyak
30% dan banyak fungsi-fungsi tubuh yang penting akan menjadi lambat atau
terhenti.
Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air
bukan dgn alcohol
Selain daripada alkohol itu haram, soya yang dicuci dengan alkohol akan
menyebabkan kehilangan zat yang penting iaitu isoflavon sehingga 88%! Sedangkan
isoflavone itu diperlukan oleh tubuh untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru
dan lain-lain. Isoflavone juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan
menaikkan berat (ketumpatan) tulang
Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soya yang mentah mengandungi kompaun "anti-growth",
"anti-tyrosine". sedangkan kekurangan tyrosine akan menyebabkan tekanan darah rendah,
suhu badan rendah, dan sindrom kekejangan kaki. Carilah produk soya yang
mengekstrak dan mengeluarkan substance “anti-tyrosine” ini tetapi mengekalkan
keadaan soya yang terpelihara rangkaian asid amino dan isoflavonenya.
Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
Asid amino adalah sangat sensitif terhadap suhu yang tinggi (panas). Di
dalam beberapa kajian menunjukkan bahawa protein yang dimasak akan
menghancurkan rangkaian asid amino yang sangat penting sehingga 50%. Kesan
daripada kekurangan pengambilan rangkaian asid amino ini secara berterusan akan
menyebabkan terbantutnya perkembangan otak dan hormon, dan juga terbantutnya
perkembangan tisu-tisu tubuh yang lainnya.
Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur kalsium
Kajian/artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan
boleh mnyebabkan kerapuhan tulang. Oleh yang demikian, unsur kalsium yang
secukupnya mesti ditambah dalam protein soya itu untuk meneutralkan kembali keasidannya.
Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah kalsium yang cukup.
No comments:
Post a Comment